XVI GALA 2021

Z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, Regionalne Centrum Wolontariatu, Diecezjalne Centrum Wolontariatu oraz Wolontariat Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Kielcach po raz szesnasty nagrodzili najaktywniejszych wolontariuszy z regionu.

Do konkursu Laur Wolontariatu zostało zgłoszonych 27 osób indywidualnych i grup wolontaryjnych. Tegoroczne statuetki LAUR WOLONTARIATU otrzymali Jolanta Tąporowska, Marek Włudarczyk oraz Wolontariusze z Ośrodka Uzależnień w Pałęgach.

Statuetki Laur Wolontariatu dla najaktywniejszych wolontariuszy zaprojektował pan Jakub Rogoziński, kielecki rzeźbiarz, absolwent Kieleckiego Plastyka i Instytutu Sztuk Pięknych przy Uniwersytecie Jana Kochanowskiego. Wykonane zostały w pracowni pana Sławomira Micka. Fundatorem statuetek jest partner strategiczny Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

Wyróżnieni w konkursie, poprzez nadanie tytułu „Nadzieja wolontariatu” za nowatorskie podejście do aktywności społecznej oraz rozwój wolontariatuzostali: Anita Michniewska i Michał Matok.

Organizatorzy tradycyjnie przyznali tytuł „Miejsce przyjazne wolontariuszom”. Otrzymali go:

1. Stowarzyszenie Impakt
  2. Szkolne Koło Wolontariatu przy Szkole Podstawowej nr 25 w Kielcach

Został także przyznany tytuł „Animator wolontariatu” za inspirowanie, organizowanie i wspieranie działań wolontaryjnych w środowisku lokalnym. Otrzymała go:

Jolanta Szczerek –  katecheta i koordynator wolontariatu w szkole podstawowej im. Jana Pawła II w Łopusznie. Wolontariat koordynuje od 4 lat. To właśnie z jej inicjatywy powstało Szkolne Koło Wolontariatu. Pani Jola jest bardzo skromną i empatyczną osobą. Zawsze chętnie i bezinteresownie pomaga innym i taką postawę stara się zaszczepić w młodzieży, z którą pracuje na co dzień.

Dodatkowo w tym roku przyznano dwa dodatkowe tytuły:

Wolontariat w czasie pandemii : Elżbieta Socha, Łukasz Żmiejko i Agnieszka Ziółkowska

Oraz nagroda specjalna im. Maćka Korycińskiego przyznana dla Damiana Zegadło.

Występujący na gali: Uczniowie z Państwowego Zespołu Szkół Muzycznych im. Ludomira Różyckiego w Kielcach, Agnieszka Marczak

Patroni honorowi: Biskup Kielecki Jan Piotrowski, Wojewoda Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Kielc

Patroni medialni: Radio Kielce, eM Kielce, Echo Dnia, TVP Kielce, Telewizja Świętokrzyska

Regionalne Centrum Wolontariatu w Kielcach – jest stowarzyszeniem pośredniczącym między organizacjami potrzebującymi wsparcia wolontariuszy a osobami, które tej pomocy pragną udzielić. Przygotowuje obie strony do współdziałania organizując szkolenia o aspektach prawnych i praktycznych pracy woluntarystycznej. Wspomaga doświadczeniem, radą i inspiruje do działania. Przedsięwzięcia Centrum mają bardzo szeroki zakres. Współpracuje ono z instytucjami o różnorakiej działalności, jak na przykład organizacje i placówki kulturalne, opiekuńcze, społeczne, sportowe, studenckie, ekologiczne. Organizuje
i promuje wydarzenia związane z tymi dziedzinami i pomaga angażować wolontariuszy. Aktywizuje młodzież, promując postawy aktywności obywatelskiej i społecznej.

Prezes Regionalnego Centrum Wolontariatu – Wiktor Tutaj

Diecezjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach – W odpowiedzi na potrzeby Kościoła Kieleckiego, dnia
2 czerwca 2007 roku biskup Kazimierz Ryczan przy Caritas Diecezji Kieleckiej powołał Diecezjalne Centrum Wolontariatu. Zgodnie z dekretem do jego zadań należy: organizowanie szkoleń i spotkań formacyjnych dla wolontariuszy z parafii i szkół,  koordynacja działań wolontaryjnych na terenie diecezji, pozyskiwanie wolontariuszy do działań charytatywnych, współpraca z instytucjami diecezjalnymi i świeckimi. Obecnie Centrum odpowiada na potrzeby pojawiające się w życiu diecezjalnym. Regularnie koordynuje działalność Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas. Przygotowuje Wakacyjną Akcję Caritas, kampanię Pola Nadziei. Organizuje festyny, kwesty, happeningi i wszelkiego rodzaju akcje charytatywne. Przygotowuje osoby do wolontariatu indywidualnego w placówkach i instytucjach. Duży nacisk kładzie także na szkolenie
i formacje wolontariuszy.

Koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach – Monika Wilk

Wolontariat przy Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie w Kielcach – działa od 6 lat. Zrzesza Wolontariuszy, którzy chcą pomagać Klientom MOPR tj. dzieciom i młodzieży w odrabianiu lekcji czy osobom starszym w czynnościach domowych lub po prostu w dotrzymaniu towarzystwa. Ponadto MOPR Wolontariat bierze udział w wielu akcjach organizowanych np. przez Urząd Miasta Kielce czy MOSiR.

Koordynatorzy Wolontariatu MOPR – Magdalena Kowalska, Monika Kwietniewska